Oldalak

2017. augusztus 22., kedd

Olvasónapló: Egyetemista lány támogatót keres (Nagy Szilvia & Szabó Anna Eszter)

Hetek óta poénkodom, hogy van ez a könyv, majd én is jól elmegyek kurvának, aztán meglesz a pénz a hőn áhított kommunikáció- és médiatudomány szakra. Igen, arra a szakra, amire a könyvben szereplő lányok csak úgy brahiból mentek, mert az ilyen kis semmi. (Talán ez az egyetlen egy dolog, ami fel tudott bosszantani a könyvben, a többi dolog az máshogy verte ki a biztosítékot.)
Aztán most elolvastam (a négyből hármat és nem tudom, hogy elolvassam-e a negyediket, mert így is megtört picit) és jobban ki vagyok borulva, mint bármi mástól. Még sírtam is egy sort, de az nem újdonság. Mindenen meghatódom és ha ideges vagyok is bőgéssel szoktam levezetni, szóval ezt akár le se írhattam volna, mert igazából teljesen felesleges információ. Mindegy. Szóval kiakadtam, még sírtam is.
Történetileg nem erős - minden más viszont az
És a nem erőst azt úgy értem, hogy konkrétan semmi történet! Mármint van négy sztori, négy lány a könyvben, de nem tudnám úgy igazán elmondani mi történt csak azt, amit közben éreztem. 
Pontosan el tudom annyival mesélni ezeket a történeteket, ami az alcíme mindegyiknek. Van elejük, de végük nem igazán és ugyan történnek dolgok, de így az egész egy kalap szar. Sztori szempontjából legalaább is az.
Amúgy leginkább megrázó.
Mármint. Én sose tudnám ezt csinálni, pedig poénkodtam vele meg minden, de oylan szinten leépített lelkileg a könyv, hogy képes voltam hajnali kettőkor sírni Sensei-nek facebook üzenetben, hogy ez annyira rossz. De nem tudtam mi a rossz. Hogy ők ezt csinálják, hogy pénzért csinálják, hogy akár én is lehetnék egy közülük, hogy akárki lehet egy közülök, hogy ez a magyar valóság. Asszem.
Szóval a sztori kb ugyanaz mindenhol, van négy lány, akik a tanulmányaikat, a jobb életet azzal finanszírozzák, hogy kurválkodnak. Ezt nem lehet szebben mondani. Lili, a szűz, Zsófi, akinek még anyja is tudja, Frida, aki még Svájcban is volt és Heni, akinek a történetét képtelen voltam elolvasni.
Lili kiboríatott, Zsófi is, de Frida volt az, akin teljesen kiakadtam és bőgtem. Nem azért, mert hogyan tehetik ezt magukkal, mert ők választották. Nem azért, mert ez mennyire durva, mert a szex az szex és, ha fizetnek érte is csak szex marad. Csak akkor már máshogy.
Igazából azon akadtam ki, hogy ez létezik.
Borzalmasan kiakadtam.
Hogy lehettem ilyen bolond, hogy ezzel poénkodtam? Hogy mondhattam ilyet?
Lehet, hogy mi sem állunk jól anyagilag és minden forint számít, de apa megmondta, hogy ha tanulni szeretnék, akkor tanulni fogok. Nerm számít hogyan, de megoldja. Ezen is bőgtem amúgy, mert meghatott, hisz tudom milyen a pénzügyi helyzetünk. Nem túl rózsás. De mégis. Bármit szeretnék, azt elérhetem, megkaphatom. És évek óta vágyom a médiaszakra. Esti program általában az, hogy olvashatok róla és tervezek és álmomban látom magam órákra járni. Igen, kicsit kattant vagyok.

Túl őszinte, túl érzelmes, túl érzelemmentes
A szex, az szex. Ha jól csinálják csak akkor mocskos, mind ismerjük a mondást, igaz? A szex jó, én is bírom, király dolog. A fiúnak már mondtam, hogy szeretnék majd néhány orgazmust kérni a szülinapomra. Meg a fagyizás dolgot, ami már nyár elején meg lett beszélve. Szóval nem a szex a baj, mert le sincs igazán írva. És a pénzért csinálják dologgal sincs baj igazán. Végül is legális. Ez is egy munka. A baj, hogy bárki körülöttünk lehet olyan mint ők, dönthet úgy, mint ők, csinálhatja azt, amit ők.
És ez ijesztő. Barmi ijesztő. Mert nem az a baj, hogy csinálják, hisz önként mentek bele a dologba, senki sem kényszerítette őket rá. Magukért csinálják. Pénzért. Az életükért.
Soha a mocskos kurva életben nem lennék képes erre. Nem tudnék érzelmek nélkül szexelni. Azt az egyetlen egy egyéjszakás kalandomat is bánom, pedig ismerőssel történt. Túl sokat ittam és tüske a szívemben, amit szeretnék már elfelejteni.
És mégcsak nem is ez a baj. Nem ezért akasztott ki a könyv, sejtettem, hogy nem egy kellemes leányregény lesz. Vagyis, ez is kiakasztott. Konkrétan minden kiakasztott, de az az őszinteség, ami itt van... a lányok valódisága, igazi háttértörténete, a helyzet, amiben vannak, amiben vagy te is... 

Bort, nyugtatót és némi cigarettát javasolnék mellé
Lelkileg leépíteni nagyon jól tud a könyv. Aki szeretne egy jó kis összeomlást annak bátran tudom ajánlani. Eltekintve a történetek összevisszasíágától amúgy pontosan arra jó, amire. Az van benne, amit hirdet. És ha ezt várunk cslódni nem is fogunk, talán csak a történetvezetésben.
Három csillagot adnék rá, ha adnék rá csillagokat. Ezt a könyvet nem lehet igazán értékelni. Mert nem olyan, mint egy regény. A regényeket értékeljük. Na, ez nagyon nem az. Ez a leépülés, az összeomlás maga.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése